× Expanded Image
Title

Description

Read more

De Impact van Sociale Media bij Sollicitaties

Sociale media zijn een integraal onderdeel van ons leven geworden, en de invloed ervan strekt zich uit tot het professionele domein, inclusief het sollicitatieproces. Werkgevers wenden zich vaak tot socialemediaplatforms om meer te weten te komen over kandidaten, naast hun cv's en sollicitatiebrieven. De online verzamelde informatie kan hun mening over een kandidaat vormen, wat kan leiden tot vooruitgang of uitsluiting van overweging.

 • 70% van de werkgevers gebruikt sociale media om kandidaten te screenen voordat ze hen aannemen
 • 57% van de werkgevers is minder geneigd om een kandidaat te interviewen die ze niet online kunnen vinden
 • Sociale media kunnen inzicht geven in de persoonlijkheid, interesses en online gedrag van een kandidaat

De Waarde van de Online Aanwezigheid van Kandidaten

De online aanwezigheid van een kandidaat op socialemediaplatforms kan waardevolle inzichten bieden in hun persoonlijkheid, interesses en professionaliteit. Recruiters zoeken vaak naar indicatoren van de culturele fit van een kandidaat binnen de organisatie en hoe ze de waarden van het bedrijf zouden vertegenwoordigen. Socialemediaprofielen kunnen een kijkje bieden in de communicatiestijl, creativiteit en zelfs het vermogen van een kandidaat om met conflicten om te gaan.

 • 66% van de werkgevers heeft een kandidaat afgewezen op basis van hun sociale media-aanwezigheid
 • 45% van de werkgevers heeft een kandidaat heroverwogen op basis van hun positieve online aanwezigheid
 • Werkgevers zoeken kandidaten die een professioneel online persona demonstreren

Hoe Sociale Media Invloed Hebben op Aanwervingsbeslissingen

Werkgevers gebruiken informatie die op socialemediaplatforms wordt gevonden om de kwalificaties en het karakter van een kandidaat te beoordelen. De online activiteit van een kandidaat kan inconsistenties onthullen tussen hun aangegeven kwalificaties en hun werkelijke gedrag. Negatieve inhoud, zoals beledigende berichten of ongepaste afbeeldingen, kan de kansen van een kandidaat om aangenomen te worden aanzienlijk beïnvloeden. Aan de andere kant kan een gepolijste en professionele online aanwezigheid de geloofwaardigheid van een kandidaat vergroten en hen aantrekkelijker maken voor werkgevers.

 • 48% van de werkgevers heeft inhoud gevonden die hen deed besluiten een kandidaat niet aan te nemen
 • 33% van de werkgevers heeft inhoud ontdekt die hen deed besluiten een kandidaat aan te nemen
 • 69% van de werkgevers heeft een kandidaat aangenomen vanwege iets positiefs dat ze online hebben gevonden

Sociale Media Beheren voor Sollicitaties

Gezien de invloed van sociale media op het sollicitatieproces, is het cruciaal voor werkzoekenden om hun online aanwezigheid proactief te beheren. Ze moeten de volgende stappen overwegen:

1. Voer een zelfaudit uit: Beoordeel en ruim bestaande socialemediaprofielen op, verwijder alle inhoud die als onprofessioneel of ongepast kan worden beschouwd.
2. Consistentie is de sleutel: Zorg ervoor dat de informatie die op sociale media wordt gedeeld, overeenkomt met je cv en sollicitatie.
3. Privacy-instellingen: Pas privacy-instellingen aan om te controleren wat anderen op je socialemediaprofielen kunnen zien.
4. Toon prestaties: Gebruik socialemediaplatforms om professionele prestaties te benadrukken en vakkennis te demonstreren.
5. Professioneel deelnemen: Word lid van industriegerelateerde groepen en netwerken, deel relevante artikelen en neem deel aan professionele gesprekken om geloofwaardigheid op te bouwen.

 • 70% van de werkzoekenden is niet zeker van hun online aanwezigheid
 • 65% van de hiring managers controleert socialemediaprofielen om de professionaliteit van een kandidaat te beoordelen
 • 55% van de recruiters heroverweegt een kandidaat na een positieve indruk van hun online aanwezigheid

Try yourself