× Expanded Image
Title

Description

Learn more

Het Verschil Begrijpen

Het Business Model Canvas (BMC) en een traditioneel businessplan zijn niet hetzelfde. Een businessplan is een uitgebreid document dat de algehele strategie, doelen, financiële prognoses en operationele details van een bedrijf beschrijft. Het BMC daarentegen is een visuele en vereenvoudigde tool die ondernemers en zakelijke professionals helpt hun bedrijfsmodel te begrijpen, beschrijven en analyseren. Het stelt hen in staat om de belangrijkste componenten, relaties en waardeproposities te identificeren.

 • Een businessplan is doorgaans een uitgebreid document, terwijl het BMC een beknopt overzicht biedt.
 • De focus van een businessplan ligt op gedetailleerde strategieën en financiële prognoses, terwijl het BMC zich richt op de kerncomponenten van een bedrijfsmodel.
 • Businessplannen worden vaak gebruikt voor traditionele financieringsdoeleinden, terwijl het BMC nuttig is voor het brainstormen, valideren en communiceren van een bedrijfsmodelidee.

Waarden van het Business Model Canvas

Het Business Model Canvas biedt verschillende waarden die het tot een krachtige tool maken voor ondernemers en bedrijven:

 • Het BMC is ontwikkeld door Alexander Osterwalder als onderdeel van zijn promotieonderzoek in 2004.
 • Het heeft aanzienlijke populariteit gewonnen onder ondernemers en zakelijke professionals als een praktische tool voor het ontwerpen en verfijnen van bedrijfsmodellen.
 • Het BMC bestaat uit negen belangrijke bouwstenen: klantsegmenten, waardeproposities, kanalen, klantrelaties, inkomstenstromen, sleutelbronnen, kernactiviteiten, belangrijke partnerschappen en kostenvorming.
 1. Visualisatie: Het BMC biedt een visuele representatie van een bedrijfsmodel, waardoor het gemakkelijker te begrijpen en te communiceren is.
 2. Vereenvoudiging: Door een complex model op te splitsen in belangrijke componenten, vereenvoudigt het BMC het proces van analyseren en verbeteren van een bedrijfsmodel.
 3. Flexibiliteit: Het BMC staat iteratieve veranderingen en aanpassingen toe, waardoor het geschikt is voor startups en bedrijven in dynamische omgevingen.
 4. Samenwerking: De visuele aard van het BMC bevordert samenwerkingsdiscussies, waardoor input en inzichten van verschillende belanghebbenden worden gestimuleerd.

Hoe het Business Model Canvas Werkt

Het BMC maakt gebruik van een visueel sjabloon op één pagina, verdeeld in negen bouwstenen, om een bedrijfsmodel te beschrijven en analyseren. Ondernemers en zakelijke professionals kunnen post-it briefjes of digitale tools gebruiken om elk blok in te vullen op basis van hun bedrijfsidee of bestaande activiteiten. De onderlinge verbondenheid van de blokken helpt bij het identificeren van relaties en afhankelijkheden tussen verschillende componenten. Door elk blok afzonderlijk en gezamenlijk te overwegen, helpt het BMC bij het identificeren van sterke punten, zwakke punten en gebieden voor verbetering in een bedrijfsmodel.

 • Het BMC biedt een holistisch beeld van een bedrijfsmodel, waardoor ondernemers rekening kunnen houden met alle aspecten tegelijk.
 • Het BMC is een iteratieve tool, wat betekent dat het kan worden bijgewerkt en aangepast naarmate het bedrijf evolueert of nieuwe inzichten naar voren komen.
 • Het BMC benadrukt het belang van klantgericht denken en het identificeren van unieke waardeproposities om klanten aan te trekken en te behouden.

Achtergrondinformatie

Het Business Model Canvas werd geïntroduceerd door Alexander Osterwalder als een strategisch managementinstrument in 2008. Sindsdien heeft het een brede erkenning en adoptie gekregen in de zakelijke gemeenschap. De eenvoud, veelzijdigheid en visuele aard van het canvas maken het geschikt voor startups, kleine bedrijven en grote bedrijven. Door gebruik te maken van het BMC kunnen ondernemers en zakelijke professionals snel verschillende bedrijfsmodellen testen en verfijnen, nieuwe kansen verkennen en hun middelen en activiteiten afstemmen op de behoeften en wensen van hun doelklanten.

 • Het BMC is vertaald in meerdere talen en wordt wereldwijd door miljoenen ondernemers gebruikt.
 • Het is een populaire tool geworden in business-opleidingsprogramma's en workshops, waardoor discussies en samenwerking tussen deelnemers worden bevorderd.
 • Het BMC kan samen met een traditioneel businessplan worden gebruikt om een ​​uitgebreider begrip van een bedrijfsmodel en de strategische implicaties ervan te bieden.

Try yourself